SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umeå Gymnastikförening
Gymnastik
Kvinnlig AG

Välkommen till Kvinnlig AG!
I Umeå Gymnastikförenings har i dagsläget 12 grupper i Kvinnlig Artistisk Gymnastik med runt 210 aktiva gymnaster som tränar och tävlar.

KORT OM KvAG

Artistisk Gymnastik är en olympisk tävlingsgren som har stort publikintresse. Det är en mångsidig form av gymnastik där hela kroppen används. I Kvinnlig Artistisk Gymnastik tränar vi tillsammans men tävlar individuellt i redskapen hopp, barr, bom & fristående. Vi tränar även styrka, kondition och koordination.

 

Artistisk Gymnastik är en unik idrott som utvecklar grundmotoriska rörelser på ett naturligt sätt. Redskapen och metoderna vi använder i träningen ger möjligheter att redan från ung ålder utöva gymnastik på ett säkert sätt. Som ny AG-gymnast i vår förening börjar man träna en dag i veckan och eventuell ökning av träningsdos sker gradvis och i ett individuellt samförstånd mellan tränare, gymnast och föräldrar.


Följ gärna vår Youtube-kanal https://www.youtube.com/channel/UCJw1aZyPZyPCOC0CM4aHvKA


Hos Umeå Gymnastikförening erbjuds Kvinnlig AG från det år man fyller 6 år.

Då vi är en ideell förening så ingår det att föräldrar till gymnaster som tävlar ska hjälpa till vid arrangemang och/eller tävlingar. Ibland kan försäljning tillkomma men på dessa finns det inga krav på hur mycket gymnasterna ska sälja men att alla ska försöka sitt bästa för att bidra.

Höstterminen börjar vecka 36 och vårterminen börjar vecka 2 om inget annat anges.

UGF zoomar in - Lucia, 18 år & Sara, 16 år 📸
2021-04-19 13:45

Gympabakgrund

Lucia började som AG-gymnast när jag var 10 år och gick i tre år. Sedan började själv att vara aktiv i Cheerleading och började som hjälpledare i gymnastik. Nu har jag hunnit vara ledare i 5 år.

 

Sara började som gymnast 8 åring i barngympa innan jag som 10 åring började i AG. Som 12 åring hoppade jag in som hjälpledare och har också hunnit vara ledare i 5 år.

 

Hur minns ni tillbaka till er gymnstkarriär?

Gymnastiken har varit en stor del av vår vardag i hela vår barndom. Man tyckte gymnastiken var så himla kul när man var liten och ville vara här så himla mycket. Och när vi väl slutade och blivit äldre så är vi ändå här. Vi har liksom aldrig slutat vara i gympahallen, vi är fast här haha!

 

Det jag tror att jag längre fram i livet kommer att minnas tillbaka på i min aktiva period är läger när vi var små. Vi åkte tåg hela vägen till Älvsbyn och jag flätade hela Saras hår och bara det tog typ tre timmar. När vi åkte hem igen som kom vi tillbaka jättesent för tåget körde på en älg! Vi gymnaster trodde typ att vi hade kört på någon person där ett tag medan vi satt fast på tåget. Men tillslut fick vi veta att det var en älg. Det slutade med att vi fick hoppa av och några föräldrar hämtade oss i Vännäs och skjutsade in oss till Umeå.

 

Under ledarkarriären kommer jag minnas gemenskapen med barnen och kärleken man fått av gymnasterna.

 

Vad tror ni kunnat påverka ert val att sluta som aktiv?

Om jag hade varit bättre så hade jag nog velat fortsätta för det hade varit roligare att träna. Och när jag skadade mig så förlorade jag allt det lilla jag faktiskt kunde.

 

Träningarna stod still för länge då det saknades en plan och var för mycket hopp och skoj. Jag behöver mer ”vi ska träna på det här för att sedan kunna klara den här övningen”. Vi gick i en grupp som var så otroligt stor spridning i kunskapsnivå att jag tror gruppen som helhet hade vunnit på att mot slutet helt slutat ta in nybörjade så att gruppen som helhet kunnat fortsätta utvecklas. Men på den tiden hade vi typ bara tre grupper i föreningen och i vår åldersgrupp fanns det bara vår grupp som inte satsade på tävlingar och en annan grupp som var väldigt svår.

 

Måndagsträningarna var väldigt roliga så det hade varit bra att fortsätta med. På de träningarna hade vi en ihopslagning av de båda grupperna för vår ålder och tränade tillsammans.

 

Hur länge kommer ni att fortsätta vara aktiv i föreningen och på vilket sätt?

Jag vill bara fortsätta som nu, som ledare, så länge som möjligt. Jag kommer fortsätta så länge jag har tid och är intresserad.

 

Bara jag har möjlighet, tid och förutsättningarna så stöttar och hjälper föreningen mig då det är jag som har initiativet och själv väljer. Det är egentligen bara halltider som ibland kan vara problematisk då det inte finns tillräckligt med halltider.

 

"Vem vet vi kanske fortfarande är ledare när vi är 80 år!"

UGF zoomar in - Grace 📸
2021-03-29 14:10

Grace, 15 år, har varit aktiv sedan jag var 1-2 år i Bamsegympan och sedan var det barngympa som min mamma höll. Sedan AG (Smaragderna) när jag var runt 6 år kanske och var kvar i ca 8 år. Jag har varit ledare i ca 3½ år. Numera är jag även utbildad domare upp till steg 6 och ingår i Ungdomskommittén.

 

Vad är det som gjort att du stannat kvar så länge i gympan?

Ja, det kan man faktiskt fråga sig, vad jag gör kvar haha. Gemenskapen och känslan att få känna sig delaktig i något, att tillhöra någonting. Och jag växt upp med gruppen och det har varit mysigt. Och nu när jag själv slutat som gymnast så vill jag stanna kvar för att det är så kul! Jag är uppväxt i hallen och jag vill inte gå härifrån.

 

När du är gammal vad tror du att du kommer att minnas tillbaka till?

Jag tror jag kommer tänka på alla tävlingar och upplevelser. Alla timmar i hallen. Och när det gäller tävlingar så är det allt runt ikring och hela gemenskapen egentligen. Välj en fråga till dig själv!

 

En fråga till dig själv. Vad tycker jag är det viktigaste hos en ledare?

Det viktigaste hos en ledare är att den ser alla lika mycket och att den inte bara ser de gymnaster som är bättre, dom som är sötare eller vad det än kan vara. Utan att ledaren faktiskt ger alla lika mycket uppmärksamhet och visar att den bryr sig. Jag tänker att om man har en ledarroll så är det så mycket mer än att bara lära ut nya övningar. Ledaren är ens trygghet, en av dem iallafall. För mig är det viktigt att ledare visar att den bryr sig. Visar engagemang i mig och inte i vad jag kan som gymnast. Se mig som helhet.

UGF zoomar in - Stefanie 📸
2021-03-08 10:06

Stefanie, 17 år, gymnast i Multigymnastikgruppen Jade, ledare och domare i Kvinnlig AG samt en av medlemmarna i UGFs nystartade ungdomskommitté.

 

Du kom in i Gympabubblan som tonåring, vad var det som lockade i gymnastiken som gjorde att du tog steget att börja och sedan stanna kvar? Jag har gått i dans hela mitt liv. Gympan kom inte naturligt när jag började men ändå så var det något som höll mig kvar. Man kunde se andra i hallen som var duktiga som inspirerade och jag kunde tydligt se hur man skulle göra för att utvecklas. Gympan var prestationslöst, eftersom jag började så sent så hade jag ingen press på att jag skulle vara "bra" Jag slutade ett tag, men då var jag kvar som ledare. Efter typ ett halvår insåg jag att jag inte kan vara utan gympan! Det är bra träning!

 

När du är 80 år och tittar tillbaka, vad tror du att du kommer att tänka på då? Jag kommer komma ihåg gemenskapen med alla barn jag är tränare för! Och alla läger!!!!!

 

Övrigt: Om jag skulle få välja en superkraft så skulle jag vilja vara osynlig! Då kan man göra vad man vill!

Reportage med gymnaster i Kvinnlig AG📸
2021-03-05 10:06
Jag heter Ann-Sofie och jag fyller 11 i maj så jag är 10 år. Jag heter Hanna och är 8 år, fyller snart nio.
 
Vad tycker ni om gymnastik?
A - Gymnastik är det bästa som finns för att det finns så många personer här som man kan bli kompisar med och dessutom är det roligt att tävla. Och jag är en tävlingsmänniska så jag älskar att tävla.
H - Jag tycker att det är jätteroligt. Jag tycker att det är roligt att man kan bli kompisar och alla redskap är roliga. Mitt favoritredskap är barren
A – Mitt är mattan.
 
Hur förklarat ni vad Artistisk Gymnastik är för någon som inte vet vad gymnastik är?
A - Jag skulle förklara det såhär att det är världens roligaste grej och att det finns olika redskap som man brukar köra på. Och så måste man träna för att bli bra på det. Jag skulle också förklara det som att vi kör och inte tycker vi är jättedåliga. Hur skulle du förklara det?
H – Jag skulle bara förklara att det är jätteroligt och att man lär sig jättemånga nya saker. Det senaste övningen jag lärt mig är rondat-flickis.
A – Jätte i snurräck.
 
Vill ni lägga till något?
A – Att AG är det bästa som finns!
H – Att gymnastik är det bästa som finns!
Gruppstruktur Kvinnlig AG VT2021
2020-12-15 09:22

I dagsläget ser gruppstrukturen inom Kvinnlig AG ut som på bilden ovan. Här kan du se alla barn- och ungdomsgrupper som är aktiva i sektionen. Vi är en ideell förening och är beroende av föräldra- och medlemsengagemang för att få ihop tillräckligt med ledare och andra funktionärer för att verksamheten ska fungera. Sektionen arbetar ständigt för att utveckla och skapa bra träningsmöjligheter för alla. Som för många andra föreningar är ledare och halltider den största begränsande faktorn.


Grupperna som du ser ovan är inte statiska utan kan röra sig mellan de olika kategorierna du ser till vänster. Gruppernas träningsmängd kan förändras terminsvis utifrån tillgång till halltider och ledare.


Träningsgrupp, 1 träning i veckan

Alla gymnaster som börjar träna Kvinnlig AG börjar i en träningsgrupp som tränar en gång i veckan. Här har de möjlighet att testa vad artistisk gymnastik är och lära känna redskapen. I dessa grupper lär gymnasterna sig grundövningarna inom gymnastiken på ett lekfullt sätt. Det är lätt att komplettera denna gymnastikträning med annan träning i andra idrotter och föreningar. I dessa grupper finns möjlighet att delta på hemmatävlingar om gymnasten vill. AG är en individuell idrott vilket skapar möjlighet för varje gymnast att själv kan välja om de vill tävla eller inte.


Träningsgrupp, 2 träningar i veckan

Grupperna som tränar två gånger i veckan lägger mer vikt vid den avgörande styrketräningen för att skapa förutsättningar för gymnasterna att fortsätta utvecklas. Gymnasterna som går i dessa grupper har bra koll på vad AG är och vilka redskap som ingår i disciplinen. I dessa grupper fortsätter man att skapa en bra grundträning och förfinar grundövningarna inom gymnastiken på ett lekfullt sätt. Denna typ av grupp är ett bra komplement till annan träning i andra idrotter.

Även här finns möjlighet att delta på hemmatävlingar för de gymnaster som önskar.


Tävlingsgrupp, 3 träningar i veckan (regionstävlingar)

Förkunskapskrav för dessa grupper är att gymnasten ska vara förberedd att tävla på steg 3. Gymnasterna som tillhör grupperna under denna kategori har god förståelse för vad AG är, vill tävla, har kunskap om hur tävlingar går till och förståelse för grunderna i bedömningen på tävling. Grupperna har fler och längre träningar som innehåller mer styrketräning och grundträning.

Dessa grupper har möjlighet att delta på hemmatävlingar samt inbjudningstävlingar i bland annat Sundsvall, Luleå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Kiruna.


Tävlingsgrupp, 4 träningar i veckan (regions- & rikstävlingar)
Förkunskapskrav för dessa grupper är att gymnasten ska vara förberedd att tävla på steg 6. Gymnasten har mycket god träningsvana och vara beredd på att träningarna är längre (3 h per pass) och innehåller mycket styrketräning. Träningspassen innehåller repetitioner av grundövningar för att automatisera rörelser samt att förfina alla gymnastiska övningar till perfektion för att kunna bygga vidare till mer avancerade övningar på alla redskapen.
Gymnasterna som går i en grupp som tillhör denna kategori har möjlighet att delta på hemmatävlingar, inbjudningstävlingar samt på rikstävlingar.
Inbjudningstävlingen i december inställd
2020-11-19 10:32
I december planerades en inbjudningstävling där andra föreningar deltar. Den är inställd på grund av de skärpta allmänna råden till följd av Corona.

Du hittar mer information om styrelsens beslut på förstasidan under fliken Covid-19
Briljanttävling
2020-04-01 13:03

I tider där mycket sätts ur spel gäller det att vara uppfinningsrik och hitta nya vägar.

Det är då AG-gruppen Briljanterna skapade och genomförde en egen tävling för sig själva. Det var möjligt tack vare att de nio domarna gruppen har iform av ledare och föräldrar. Stort tack till de 13 deltagande gymnasterna och de 9 domare som ställde upp!🌟

Ta hand om er!


Amelia Hällström, 15 år, Praktikant v43
2019-10-25 12:25

Hur ser din gympabakgrund ut?

Jag började ht2013 som AG-gymnast i gruppen Rubiner i den extremt kalla hallen på Bräntis. Här kändes det som att man tappade väldigt mycket tid av träningen då vi skulle dra fram och plocka bort alla redskap till ett förråd i början och slutet av träningen. Jag började som ledare vt2018 i 4 basgrupper. Just nu är jag ledare för AG-gruppen Bärnstenarna och AMT (Avancerad Motorisk Träning) en grupp för 15år och äldre. Jag är fortfarande kvar som gymnast i Rubinerna.


På vilket sätt engagerar du dig i föreningen?

Jag är ledare och har utbildat mig som ledare och till domare i Kvinnlig AG steg 1-4. Jag började som hjälpledare för att min ledare frågade mig om jag ville bli det. Jag visste att många av mina kompisar hade varit ledare tidigare och de hade trivts med det så då ville jag också bli ledare. Vilket var det bästa jag gjort!!!


Så började jag i Basgrupper men sedan har det blivit med mer AG-grupper. Denna termin fick jag även frågan att vara med som ledare i AMT som är en vuxengrupp. Det är jättekul och de lyssnar mycket bättre på vad de ska göra än barnen. Det är roligt att se att alla vuxna vågar prova och att även de utvecklas mycket. Jag är i princip alltid ledare på alla läger


Att vara domare är alltid lite nervöst när man ska döma själv. Men det är roligt att se hur gymnaster jag har haft tidigare och se hur de har utvecklats och hur duktiga de har blivit.


Jag känner att det är en självklarhet att fortsätta vara ledare och domare då jag får tillbaka så mycket. Gymnasterna blir så glada när de ser en och det är bara så himla kul. Jag blir bättre inom ledarskap och lär känna så många nya människor. Sedan jag började som ledare så har jag lärt känna så många nya inom hela föreningen och inte bara inom min egen sektion. Jag har också blivit mer kreativ, blir bättre på att planera och att prata framför människor. Allt det kommer man att ha nytta av under hela livet.


Skulle du rekommendera andra att bli ledare?
Absolut!


Vilket är ditt bästa gympaminne?
Tågresan till och från läger i Älvsbyn. Då sprang vi mellan tågvagnarna och alla köpte var sin godispåse och hällde upp i en skål och satt och åt.
Det andra minnet var när Sigrid kom tillbaka till Rubinerna efter att ha varit i England en lång tid.


Kan du berätta något som vi inte vet om dig?
Jag var jättenervös inför varje träning i typ en halvårstid när jag började vara ledare. Men nu är jag där och allt blir bra och jag vet vad jag ska göra om det uppstår något problem!


En sista fråga, hur är det att vara praktikant?
Det är jättekul. Jag får träffa nya grupper och idag fick jag ju även testa vattengympa för första gången (svinkul). Och så får jag även se de administrativa som sker i föreningen

Diamantcupen 5 oktober
2019-10-01 14:40
Bild skapad av Mattias Lindberg
Lördag den 5 oktober kommer det hållas en styrke- & smidighetstävling på Gymnastikens Hus för samtliga AG-grupper (både manlig & kvinnlig AG). Gymnaster och domare samlas klockan 9.00 för uppvärmning och genomgång, med tävlingsstart klockan 10.00.

Vill du komma som publik är du välkommen att se på tävlingen från läktaren. Inträde valfritt bidrag!
Alma Berlin, 11 år, Artistisk Gymnastik (AG)
2019-10-01 09:46
Bild: Nina Winter
Det bästa med AG är att lära sig nya saker. Redskapet barr är det svåraste, det är det redskapet som kräver mest arm- och överkroppsstyrka.

Almas förklaring av vad AG är:
Styrka/fys är en stor del av träningen, vi tränar och tävlar på olika redskap (barr, bom, hopp & fristående) som kräver styrka, spänst och smidighet.

Varför går du i AG?
För att det är roligt, man håller konditionen och blir väldigt stark, och man blir duktig på att tävla.

Kan det någon gång kännas tufft med gymnastik?
Ja, om man ska prova något helt nytt, då får man be om pass eller hjälp, och ta mod till sig och bara köra!

Vad skulle du säga till en kompis som funderar på att prova gymnastik?
Man kan vara beredd på att inte klara övningarna direkt utan man får öva. När man sen har lärt sig en sak blir man pepp på att lära sig mer, man känner sig glad i kroppen!

••••☆☆☆☆••••☆☆☆☆••••☆☆☆☆••••☆☆☆☆••••☆☆☆☆••••☆☆☆☆••••

Alma är en av totalt 223 gymnaster som går i Artistisk Gymnastik i Umeå GF.
Föreningen har grupper i både Manlig och Kvinnlig AG där de aktiva är mellan 5 - 48 år.
AG har växt explosionsartat i föreningen sedan HT2012 då det endast fanns 7 aktiva gymnaster. Skulle det finnas fler som vill bli ledare skulle föreningen kunna starta upp ännu fler grupper.
Höstlovsläger 28-30 oktober
2019-09-26 11:25
På höstlovet kommer föreningen att arrangera ett 3-dagars läger på Gymnastikens Hus.

Höstlovsläger måndag den 28/10 till onsdag den 30/10, kl 9.00-15.00
Plats: Gymnastikens Hus (Marielund)
Gymnastikinriktning: Artistisk Gymnastik eller Truppgymnastik
Kostnad: 750 kr

Mer info om lägret
Detta läger riktar sig till gymnaster som vill träna AG (artistisk gymnastik) eller Truppgymnastik, i samband med bokningen görs ett val av inriktning. Ledarna på lägret är i åldrarna 13 år och äldre. Det kommer alltid finnas ansvariga ledare med giltiga licenser.
Barnen tar själva med sin mellanmål, frukt och näringsrik lunch så de orkar hela dagen.

Vi kommer att börja dagarna med en uppvärmning sedan övergår vi till att träna på olika redskap inom vald gymnastikinriktning. Lägret börjar med grunderna inom gymnastik och utvecklar det vidare till svårare övningar utifrån gymnastens förutsättningar.

Länk till bokningen: https://sportadmin.se/book/?F={735A2EBD-274F-44E7-8511-8A2C75CF3E9A}

Vi släpper platserna måndag den 7 oktober kl. 8.00, länk till bokningen HÄR >>>
Vårskenscupen 25/5
2019-05-27 11:13
Glada gymnaster som tävat på steg 2,3 och 4
Lördag den 25 maj arrangerade vi en inbjudningstävling med 4 gästande föreningar (Arvidsjaur, Boden, Luleå och Älvsbyn). Totalt blev det 164 anmälda gymnaster utspridda på stegserie 1-6. Vi fick se många fina prestationer och flera gymnaster tog på denna tävling steget vidare till en nästa stegserie.

Tack till alla som gjort denna tävling möjlig!

Nu blir det sommarlov och sedan laddar vi inför höstens gympa. Kanske ses vi på något av alla våra sommarläger (mer info om dem finner du på startsidan)!
Vad är Kvinnlig AG?
2019-03-26 15:05
Hanna och Svea vilar i kuddgropen under ett av våra sportlovsläger
Såhär beskriver Hanna 8 år & Svea 9 år Kvinnlig AG:
Hanna: man är på bom. AG är roligt.
Svea: man är lite mer på barr och bom.

Vad är det bästa med gymnastik??
Hanna: om man har tränat mycket och man lär sig det. Det är roligt. Och att träffa kompisar.
Svea: det är att man får köra olika redskap och så får man lära sig jättemycket. Man lär känna massa olika personer, vuxna och barn.

Vad är det svåraste med gymnastik?
Hanna: när man är på barr och ska göra ett benlyft från pikhängande som är i tävlingsserien. 
Svea: Ja, precis.
Klubbtävling 23/3
2019-03-26 14:36
Gymnasterna står uppställda och väntar nervöst på prisutdelningen
I lördags den 23 mars hade Kvinnlig AG en klubbtävling i Gymnastikens Hus. På tävlingen deltog hela 100 tävlande gymnaster vilket är rekord för en AG-klubbtävling i UGF. Det var även första gången vi arrangerade en klubbtävling i alla steg upp till stegserie 6.

I slutet av maj anordnar vi en inbjudningstävling där vi bjuder in andra föreningar och kommer förmodligen bli ännu fler deltagande gymnaster.
 
Ladda ner Medlemsappen
Ladda ner Ledarappen