SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umeå Gymnastikförening
Gymnastik
Kvinnlig AG

Vår verksamhet

Umeå Gymnastikförening bedriver både tränings- och tävlingsverksamhet inom Kvinnlig artistisk gymnastik. Vi försöker utveckla vår verksamhet varje termin utefter ledartillgång och tillgängliga träningstider. Vi tränar i Gymnastikens Hus på Mariehem. Majoriteten av våra grupper tävlar på hemmatävlingar och vår högsta grupp tävlar på SM-nivå.

 

Anmälan till våra AG-grupper sker via föreningens gemensamma bokningssida. De flesta gymnaster börjar träna i en basgrupp och går sedan vidare till en AG-grupp. Som förälder till ett barn som deltar på våra tävlingar förväntas man hjälpa till vid hemmatävlingar och mindre arbetsuppgifter eller försäljningar.

 

Har du precis flyttat till Umeå och tidigare tränat AG i en annan stad? Kontakta då AG-kommittén (kontaktuppgifter hittar du här) eller kansliet (kansli@umeagf.se) så ska vi göra vårt bästa för att se ifall någon av våra AG-grupper skulle passa för dig.

 

Gruppstruktur Kvag Vårterminen 2024

Träna för aktivt liv (Gul)

Dessa grupper fokuserar på träningen och målet är ett livslångt idrottande.

I detta stadium vill vi att ni hittar en stor variation av träningsformer, både för att attrahera nya medlemmar och för att möta efterfrågan från olika medlemsgrupper, detta är ett bra alternativ för dig som inte vill fortsätta tävla och satsa. Vi vill träna för att leva ett liv i rörelse, här vill vi välkomna aktiva i alla åldrar, oberoende av träningsbakrund och vilken nivå man vill träna på. Träningen är utmanande och utvecklade.

 

Träna för att tävla (Lila)

I detta stadium har gymnasten bestämt sig för att satsa på tävling. För de som vill nå elitnivå i sin disciplin kan det innebära att tävla på SM och andra likvärdiga nationella tävlingar. Utövarna behärskar alla grundövningar. Träningen inriktas därför på inlärning av avancerade övningar och sekvenser samt perfektion i utförandet. Övningsval samt träningsupplägg är individanpassat med utrymme för återhämtning.

Förberedelser inför tävling och själva tävlingsmomentet blir viktiga delar i utvecklingen. Tävlingsmedverkan anpassas utifrån sportslig nivå, fysisk status och mental mognad. Tävlandet är en del av ett större långsiktigt lärande och fokuserar på den aktivas insats och utveckling.

Träningen är periodiserad och belastningen är anpassad på individnivå, den aktiva involveras mer och behöver ta ett större eget ansvar för sin egen träning samt ha egen kunskap om träningslära, återhämtning och nutrition.

Aktiva i detta stadium kan göra omval i sin ambitionsnivå, något som ledare och förening ska stötta oavsett om omvalet gäller att öka eller minska träningsmängd och ambitionsnivå.

 

Träna och tävla (Röd)

Förkunskapskrav för dessa grupper är att gymnasten ska vara förberedd att tävla på steg 3. Gymnasterna under denna kategori har god förståelse för vad AG är, vill tävla, har kundskap om hur tävlingar går till och förståelse för grunderna i bedömningen på tävling. Gymnasterna som är i detta stadium där de som vill tävla, men inte på högsta nivå, dom kan få möjlighet att hitta sin tävlingsform.

Grupperna har fler och längre träningar som innehåller mer styrketräning och grundträning samtidigt som det kommer nya utmaningar och träningen inspererar utvecklar och minskar skaderiskerna.

Dessa grupper har möjlighet att tävla på hemmatävlingar samt på regionstävlingar i exempelvis Sundsvall, Luleå & Älvsbyn.

 

För gymnaster som tävlar steg 6+ inom detta stadie finns det möjlighet att delta på hemmatävlingar, inbjudningstävlingar samt rikstävlingar men gymnasterna deltar i första hand på tävlingar i regionen.

Här har gymnasten mycket god träningsvana och träningarna blir längre (2,5-3 h per pass) och innehåller mycket styrketräning. Träningspassen innehåller repetitioner av grundövningar för att automatisera rörelser samt att förfina gymnastiska övningar till perfektion för att kunna bygga vidare till mer avancerade övningar på alla redskap.

 

Träna på att träna (Blå)

I detta stadium läggs det mer vikt vid den avgörande styrketräningen som skapar förutsättningar för att gymnasten ska fortsätta att utvecklas.

Här har gymnasterna bra koll på vad AG är och vilka redskap som ingår i disciplinen, detta pågår under flera år och variation och utmaning står i centrum, under lekfulla former läggs fokus mot inlärning och utveckling av mer komplexa övningar. Träningen blir mer diciplinspecifik, strukturerad och kräver större koncentration från utövaren.

Fysisk förberedelse (styrka & flexibilitet) kompletterar den gymnastiksspecifika träningen. Sociala faktorer är viktigare än gymnastisk mognad.

Gymnasten kan delta på hemmatävlingar men resultaten står inte i centrum. Dessa grupper är ett bra komplement till annan träning inom andra idrotter.

 

Lärande gymnastik (Grön)

Alla gymnaster som börjar träna Kvinnlig AG startar i en träningsgrupp som tränar en gång i veckan. Här är det möjligt att testa på vad artistisk gymnastik är och på ett lekande sätt lära sig grunderna i disciplinen och lära känna redskapen.

Gymnasten börjar utveckla sin inre drivkraft och träningen är allsidig och åldersanpassad, dom grundmotoriska färdigheterna står i centrum. Det är lätt att komplettera denna gymnastikträning med annan träning i andra idrotter och föreningar.

I dessa grupper finns det möjlighet att delta på hemma tävlingar om gymnasten vill men resultat och tävling är inte i fokus, tävlingarna har särskilt utformade tävlingsformer och regler för detta lärande stadium.

 
Ladda ner Medlemsappen
Ladda ner Ledarappen
Sponsorer och samverkanspartner