SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umeå Gymnastikförening
Gymnastik
Kvinnlig AG

Vår verksamhet

Umeå Gymnastikförening bedriver både tränings- och tävlingsverksamhet inom Kvinnlig artistisk gymnastik. Vi försöker utveckla vår verksamhet varje termin utefter ledartillgång och tillgängliga träningstider. Vi tränar i Gymnastikens Hus på Mariehem och i UGF-hallen. Majoriteten av våra grupper tävlar på hemmatävlingar och vår högsta grupp tävlar på JSM-nivå.

 

Anmälan till våra AG-grupper sker via föreningens gemensamma bokningssida. De flesta gymnaster börjar träna i en basgrupp och går sedan vidare till en AG-grupp. Som förälder till ett barn som deltar på våra tävlingar förväntas man hjälpa till vid hemmatävlingar och mindre arbetsuppgifter eller försäljningar.

 

Har du precis flyttat till Umeå och tidigare tränat AG i en annan stad? Kontakta då AG-kommittén (kontaktuppgifter hittar du här) eller kansliet (kansli@umeagf.se) så ska vi göra vårt bästa för att se ifall någon av våra AG-grupper skulle passa för dig.

 

Gruppstruktur

I dagsläget ser gruppstrukturen inom Kvinnlig AG ut som på bilden ovan. Här kan du se alla barn- och ungdomsgrupper som är aktiva i sektionen. Vi är en ideell förening och är beroende av föräldra- och medlemsengagemang för att få ihop tillräckligt med ledare och andra funktionärer för att verksamheten ska fungera. Sektionen arbetar ständigt för att utveckla och skapa bra träningsmöjligheter för alla. Som för många andra föreningar är ledare och halltider den största begränsande faktorn.

 

Grupperna som du ser ovan är inte statiska utan kan röra sig mellan de olika kategorierna du ser till vänster. Gruppernas träningsmängd kan förändras terminsvis utifrån tillgång till halltider och ledare.

 

Träningsgrupp, 1 träning i veckan

Alla gymnaster som börjar träna Kvinnlig AG börjar i en träningsgrupp som tränar en gång i veckan. Här har de möjlighet att testa vad artistisk gymnastik är och lära känna redskapen. I dessa grupper lär gymnasterna sig grundövningarna inom gymnastiken på ett lekfullt sätt. Det är lätt att komplettera denna gymnastikträning med annan träning i andra idrotter och föreningar. I dessa grupper finns möjlighet att delta på hemmatävlingar om gymnasten vill. AG är en individuell idrott vilket skapar möjlighet för varje gymnast att själv kan välja om de vill tävla eller inte.

 

Träningsgrupp, 2 träningar i veckan

Grupperna som tränar två gånger i veckan lägger mer vikt vid den avgörande styrketräningen för att skapa förutsättningar för gymnasterna att fortsätta utvecklas. Gymnasterna som går i dessa grupper har bra koll på vad AG är och vilka redskap som ingår i disciplinen. I dessa grupper fortsätter man att skapa en bra grundträning och förfinar grundövningarna inom gymnastiken på ett lekfullt sätt. Denna typ av grupp är ett bra komplement till annan träning i andra idrotter.

Även här finns möjlighet att delta på hemmatävlingar för de gymnaster som önskar.

 

Tävlingsgrupp, 3 träningar i veckan (regionstävlingar)

Förkunskapskrav för dessa grupper är att gymnasten ska vara förberedd att tävla på steg 3. Gymnasterna som tillhör grupperna under denna kategori har god förståelse för vad AG är, vill tävla, har kunskap om hur tävlingar går till och förståelse för grunderna i bedömningen på tävling. Grupperna har fler och längre träningar som innehåller mer styrketräning och grundträning.

Dessa grupper har möjlighet att delta på hemmatävlingar samt inbjudningstävlingar i bland annat Sundsvall, Luleå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Kiruna.

 

Tävlingsgrupp, 4 träningar i veckan (regions- & rikstävlingar)
Förkunskapskrav för dessa grupper är att gymnasten ska vara förberedd att tävla på steg 6. Gymnasten har mycket god träningsvana och vara beredd på att träningarna är längre (3 h per pass) och innehåller mycket styrketräning. Träningspassen innehåller repetitioner av grundövningar för att automatisera rörelser samt att förfina alla gymnastiska övningar till perfektion för att kunna bygga vidare till mer avancerade övningar på alla redskapen.

Gymnasterna som går i en grupp som tillhör denna kategori har möjlighet att delta på hemmatävlingar, inbjudningstävlingar samt på rikstävlingar.
 
Ladda ner Medlemsappen
Ladda ner Ledarappen
Sponsorer och samverkanspartner