SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umeå Gymnastikförening
Gymnastik
Kvinnlig AG

Reportage med Smaragderna inför JSM 2/10-21
2021-09-30 19:00
Maja i barren och en gammal bild på Viivi på bommen i Bräntis

Hej på er och tack för att jag fick komma och störa er under träningen. Vad heter ni och vilka idrotter är ni aktiva i?
Jag heter Viivi och är 13 år. Jag går i gymnastik, fotboll och innebandy. Lite footsal då och då.
Jag heter Wilhelmina och är 13 år. Jag tränar bara gymnastik.
Jag heter Maja och är 13 år och håller på med fotboll, innebandy, björnligan och gymnastik.
Jag heter Maxine och jag är 14 år och går bara i gymnastik.

 

Ni går i gruppen Smaragderna som tränar och tävlar i Kvinnlig Artistisk gymnastik. Kommer ni ihåg när ni började i gymnastik och varför ni började?
Viivi – Det måste vara sen jag var typ 4 år. Jag tror att jag fick en förfrågan om att börja med Annika, Majas mamma, för att provträna. Då tyckte jag att det var jätteroligt så jag fortsatte. Innan dess var jag med i någon Familjegympa eller Bamsegympa.

 

Wilhelmina – Jag tror det var sen jag var typ 5 eller 6 år. Jag såg på någon uppvisning där Maja och Viivi körde gymnastik. De körde typ hjulningar och då ville jag också börja.

 

Maja – Jag började direkt i artistisk gymnastik när min mamma var ledare och då var jag typ 4 år. Jag var ungefär 1 år när jag följde med mamma och mina äldre syskon på träningar och gympade bredvid. Mamma har själv gått i gymnastik och båda mina systrar så jag tror att det bara var en självklarhet att jag skulle gå i gympa.

 

Maxine – Jag gick först i Bamsegympa från när jag var 2,5 år tills jag blev typ 6 år, då började jag i artistisk gymnastik. Jag tror att jag fick frågan att börja i artistisk gymnastik och då sa mamma och pappa ja till det. Det var så jag började.

 

Då har ni gått i gymnastik väldigt länge, vad är det som gör att ni valde att fortsätta och fortfarande är kvar?

Samtliga fyra berättar om att de tycker att det är jätteroligt och glädjen över att lära sig nya övningar. Ibland tar det tid att lära sig en ny övning men glädjen blir bara större när man väl sätter den.

 

Så… nu till helgen kommer ni att tävla på JSM i Västerås. Det är ert första JSM ni ska delta på, hur känns det?

Viivi – Det känns bra. Det är nervöst men det känns som att det kommer bli en rolig upplevelse.

 

Wilhelmina – Det känns roligt och bra. Lite nervöst men det kommer nog blir väldigt roligt.

 

Maja – Det är väldigt nervöst men jag är taggad att visa serierna man har tränat i flera år på. Så det ska mest bli roligt och sedan får det gå som det går, men jag vet att jag har gjort mitt bästa och jag får försöka vara nöjd med det.

 

Maxine – Det är väldigt nervöst och jag ska försöka att inte bli så besviken ifall jag inte klarar serierna lika bra som jag tror jag ska klara det. Man får förvänta sig det man har kört på träningarna. Det ska bli kul!

 

Hur har ni förberett er inför tävlingen?

Viivi – Vi har tränat mycket på serier och att visa upp serier.

 

Wilhelmina – Ja, mycket serier och vi har åkt upp till Luleå någongång och kört serierna där.

 

Maja – Det är mest att bygga upp alla serier och känna sig säker på det så man kan det på tävlingen så det inte behöver vara så nervöst innan.

 

Maxine – Jag har kört massa serier och så. Jag har försökt att lugna ner mig innan jag kör övningarna och tränat på att värma upp övningarna så snabbt som jag kan. Så jag ska vara beredd på tävlingen då man inte har så lång tid på sig att värma upp.

 

Det här är som sagt er första riktigt stora tävling, har ni satt upp några mål?

Viivi – Alltså, det är typ mest att köra. Att köra och våga tävla och så.

 

Wilhelmina – Jag tror inte jag har något mål utan tänker mest bara på att jag ska köra. Det för att det är vår första tävling också så man kan inte tänka sig någonting nu. Prova och ha kul typ.

 

Maja – Det är svårt för vi har inte tävlat på två år så det blir mest att köra igenom serierna som man har gjort på träningarna.

 

Maxine – Jag ska försöka köra flickis-sträck salto på bom men vi får se hur det går. Jag ska vara säker på det först, och då kör jag det.

 

Vad är det ni ska tävla på?

Viivi – Vi kommer att tävla på valfria serier. Vi kommer att köra det svåraste vi kan på alla redskapen typ. Det finns några krav men det finns inte att du till exempel måste göra en brygga som kraven kan vara i stegserierna, utan det finns istället krav på att du måste göra något bakåt men man väljer själv vilken övning.

 

Vad har ni för favoritövningar i serierna?

Wilhelmina – Oj, jag vet inte riktigt.

 

Viivi – Det ska bli roligt att tävla på mattan där jag kör handvolt-frivolt med helskruv och på bommen flickis-salto.

 

Maja – Jag är mest taggad på mitt fristående för jag är nöjd med koreografin som jag vill köra igenom. Friståendet har jag fått hjälp av Kristin från Luleå som dömde på OS i somras. Sedan gillar jag bomserien för jag har stoppat in en massa nya övningar som ska bli roligt att köra igenom. Flickis salto och sidsalto på är nog favoriterna, eller det är de svåraste.

 

Maxine – Mitt avhopp på bommen är stäckt frivolt med helskruv av, det är väldigt roligt. Sedan så gillar jag min hjulupp och fotuppklipp i barren

 

Har ni någon övning i serierna som känts läskig eller varit extra svår att lära sig?
Viivi – Det var typ sidvolten på bommen då den är svår att få rätt.

 

Wilhelmina – Kanske 1½ skruv tror jag.

 

Maja – Jag har haft en stor spärr för flickis-salto på bommen och jag har tänkt att jag kommer aldrig att köra det i hela mitt liv men sedan för några veckor sedan så bestämde jag mig för att köra. Så det är den jag är mest rädd för

 

Maxine – Flickis-sträck på bom. Alltså jag känner fortfarande att den är lite läskig men jag ska försöka att köra på och sluta tänka på det dåliga utan bara köra.

 

Ni i Smargderna är förebilder för många som går i gymnastik för att ni har lärt er många svåra övningar, ni hjälper till som hjälpledare i yngre grupper och på läger, ni brukar också hjälpa ledare i andra grupper genom att visa övningar för gymnaster, ni ställer upp som demogymnaster osv. Men vilka har ni som förebilder och hur tycker ni att en bra förebild ska vara?
De har Simone Biles, Jonna Adlerteg, Tonya samt de andra gymnasterna i Eskilstuna som gemensamma förebilder för att de är väldigt duktiga i gymnastik, har bra stil och är professionella.

 

Maja – Som förebild tycker jag att man ska vara glad, positiv och gör sitt bästa på träningarna men också ha motgångar för att visa att det inte bara går bra! Så att andra kan se att det går dåligt ibland också. En i OS-laget i USA jag ser upp till är för att hon är peppande och man ser att hon hejar och kramar om alla. Även Sunisa Lee för att hon har bra stil i barren.

 

Maxine – Jag tycker att en bra förebild ska köra sitt bästa på träningarna, inte slöa och så. För då kan de yngre barnen se upp till en och också köra på och inte bara stå och prata hela träningarna. Sedan ska man inte vara ledsen utan vara glad så att alla andra i hallen också blir glad. Och lyssna på tränarna.

En annan förebild är hon som vann OS, Sunisa Lee. Ett exempel på en bra förebild är Simone Biles som inte mådde så bra på OS och ställde in. Då visar det att om det inte känns bra så kan man låta bli att köra. Hon visar det för alla och att det är okej.

 

Har ni några tips till andra som vill utvecklas som gymnast?
Viivi – Kämpa, ha kul och träna.

 

Wilhelmina – Träna hårt, kämpa, typ tänka positivt och ha roligt.

 

Maja – Mitt störst tips är att man kör sitt bästa på träningarna att man inte bara tycker att det är läskigt utan att man också tycker att det är roligt att köra gympa, så det inte bara är träna-träna-träna. Så man inte glömmer bort det roliga i sporten.

 

Maxine – Det Maja sa och att man aldrig ska ge upp.

 

Maja och Maxine fyller i att man alltid ska fortsätta även om motgångarna kommer. Tillexempel de spärrarna som Maja och Maxine hade i flickis-salto på bommen, men tillslut så gick det. Det tar olika lång tid på olika övningar så man får hålla i för i slutändan kommer det att bli bra.

 

Hur tacklar ni motgångar/att ni lär er olika snabbt?

Maxine – Man ska bara tänka på sig själv. Alla har olika svårt med olika övningar så om en person är bra på något så är det en annan person som är bra på något annat. Men man ska tänka på sig själv för det är en individuell sport. Man kommer att kunna klara det om man inte ger upp så går det.

 

Maja – Jag brukar tänka övningarna i huvudet innan man går och lägger sig och gör upp mål. Jag har gjort så här att i matteboken när man göra uppgifter så byter man sida. Då brukar jag skriva upp mina mål och så när jag jobbar klart. Jag hittade till exempel en jätte och det har jag superlätt för nu. Så sätta upp mål och det blir ju jobbigt i början men tillslut klarar man det. Jag är så stor vinnarskalle så då vill man klara övningar direkt.

 

 

Tack för pratstunden och vi önskar er stort lycka till på tävlingen.

Njut, ha roligt och var stolt över er själv – ni är grymma! 🌟

 

Viivi, Maja, Maxine och Wilhelmina har valt ut en bild/filmklipp var - för att se filmerna går du in på Instagram eller Facebook.


Nyhetsarkiv
Umeåcupen 14-15/52022-04-12 10:04
Briljanttävling2020-04-01 13:03
Diamantcupen 5 oktober2019-10-01 14:40
Vårskenscupen 25/52019-05-27 11:13
Vad är Kvinnlig AG?2019-03-26 15:05
Klubbtävling 23/32019-03-26 14:36
Påsklovsläger v.162019-03-06 16:30
Sportlovsläger v.102019-01-31 14:37
Höstlovsläger v.442018-10-02 10:07
 
Ladda ner Medlemsappen
Ladda ner Ledarappen
Sponsorer och samverkanspartner